“Ik denk dat hij geen zin meer heeft!”

Stel je deze situatie voor:

Een kind en een hond zijn samen aan het spelen. Het is lekker weer, het jongetje loopt in een korte broek en t-shirt en op blote voeten. Ze spelen met een bal, de jongen vindt het geweldig om de bal zover mogelijk te gooien en de hond vindt het geweldig om hem op te halen. Hij moet soms nog wat geholpen worden met de bal helemaal terugbrengen.

De jongen gooit en gooit en haalt voorzichtig de bal op (wel wat spannend) als de hond hem niet helemaal terugbrengt. Na verloop van tijd gaat de hond minder snel achter de bal aan, als hij hem heeft, brengt hij hem langzaam terug en steeds verder van de jongen af. Ook is hij snel afgeleid door andere geuren en objecten in de tuin.

Wat zou jij nu doen? Ik ken veel hondenmensen en ook trainers die hier gaan focussen op wat de hond niet goed doet. Hij brengt de bal niet meer terug, is afgeleid. “Hij moet het nog minstens 1x goed doen voordat we stoppen. We moeten wel goed afsluiten anders doet hij het straks helemaal niet meer.”

Zelf zou ik niet meer de bal laten halen maar nog wel iets anders. Maar de jongen roept op een bepaald moment naar mij: “Mascha, ik denk dat hij geen zin meer heeft! Het is best warm en misschien is hij wel moe!” Fantastisch, deze jongen ziet een voor hem niet zo bekende hond en kan zich inleven in het feit dat ook een hond na 20x wel eens geen zin meer in een spelletje kan hebben! Hij heeft heerlijk met de hond gespeeld, waarom zou de hond dan nog 1x die bal moeten brengen? Of nog iets helemaal anders doen? Het was toch geen trainingssituatie, het was een spel!

Mag jouw hond geen zin (meer) hebben in iets wat jij wilt doen? Vraag jij je als een oefening of een spel niet lukt wel eens af of dat er misschien aan ligt dat jouw hond eigenlijk liever zijn dutje had afgemaakt of doorgegaan was met snuffelen bij die ene boom? En wat betekent dat dan voor wat jij op dat moment wilde doen?

Voor mij is de opmerking van deze jongen een mooie reminder dat spelen, trainen en a het andere wat ik met mijn honden doe, grotendeels valt of staat met de motivatie van mijzelf EN die van mijn honden. Als 1 van ons geen zin heeft, dan kan de ander doen wat hij wil, maar echt goed lukken zal het dan niet.

Raak jij of je hond gefrustreerd in een oefening of een spelmoment? Vraag jezelf dan eens af of jullie allebei wel zin hebben! En durf dan ook tegen jezelf te zeggen “Ik denk dat hij geen zin heeft” En laat het daarbij!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s